header banner
Default

Boğa gelecek mi?


Table of Contents

    Ayı piyasasına girdiğimiz son iki yılı düşünürsek, sektörde çalışanlardan yatırımcısına kadar herkesin en fazla düşündüğü konu, bir sonraki boğa döngüsünün ne zaman geleceği. Dünya enflasyonla boğuşmaya devam ederken artan faizler, para politikalarında sıkılaştırmayla birlikte riskli piyasalardan likidite çıkışları meydana geldi. Elbette tek başına makroekonomik dinamiklerimiz yoktu. Kripto para piyasalarında yaşanan büyük yıkımlar (FTX iflası, Luna-UST krizi), güven kaybına sebep oldu ve dış güçlerin regülasyon baskıları da sektörde büyük bir belirsizlik yarattı.

    2023 yılı başlarında 32.000 dolar seviyelerindeyken, 2023 yılının sonlarına yaklaşırken 26.000 dolar seviyelerinde bir Bitcoin görüyoruz. 2024 yılında bizleri bekleyen güzel bazı gelişmeler var. Bunlardan en önemlisi ise hiç şüphesiz Bitcoin Halving (Yarılanma) dönemi. Yarılanma dönemi ile yani her dört yılda bir, madencilere işlemleri doğrulamaları için verilen ödül miktarı yarıya düşüyor, her bir blokta dolaşıma giren BTC sayısı azalıyor. Böylece Bitcoin deflasyonist bir hale geliyor. Hemen aklınıza arz-talep eğrisini getirin.

    Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter ve Telegram kanalımızdan takip edebilirsiniz.

    Bitcoin toplam arzı 21 milyon adet. 2140 yılına kadar tüm Bitcoin’lerin çıkarılması bekleniyor ancak bu çok uzun bir süre. Yani yaklaşık 100 yıldan fazla bir süre gerekeceği için bizler o günleri göremeyeceğiz.

    Bitcoin, şimdiye kadar üç halving yaşadı. Bunlardan ilki 2012 yılındaydı ve ilk yarılanmada 50 BTC olan blok ödülü 25 BTC’ye indi. İkinci halving 2016 yılında meydana geldi ve 25 BTC olan ödül, 12.5 BTC’ye çekildi. Üçüncü Bitcoin yarılanması ise 2020 yılında gerçekleşti ve Bitcoin ağındaki blok ödülü 6.25 BTC’ye geriledi. 2024 yılındaki yarılanma ile Bitcoin ağında blok ödülü 3.125 BTC’ye gerileyecek. 

    Peki bu zamana kadar halving dönemlerinde neler olmuş ve fiyata nasıl etki etmiş? Size iki grafikle durumu göstermeye çalışacağım.

    Ekran Resmi 2023-09-15 18.07.57.png

    Ekran Resmi 2023-09-15 18.10.40.png

    Her iki grafik de olumlu gidişatı gösteriyor ancak bu yıl kripto para piyasası hiç olmadığı kadar baskı yaşadı. Yani tek başına bu olay yeni bir boğa dönemi için yeterli olacak mı emin değilim. Konuyu bir de Türk kripto topluluğuna sormak istedim ve aldığım görüşleri sizler için derledim:

    Sizce Kripto Boğası ne zaman ve hangi olayla gelecek?

    Çok acil yorumları bekliyorum :p

    — Ekin Albayrak 🇹🇷 (@EkinAlbayrak9) September 11, 2023

    Genel olarak,

    • ABD Seçimleri
    • ABD’nin enflasyonu kontrol altına alıp faiz düşürmeye başlaması 
    • Regülasyon süreçlerinin tamamlanması
    • Yeni boğa dönemi hayal
    • BTC’den son bir dip daha beklenmesi
    • FTX 2.0 tekrar açılması

    Peki ben ne düşünüyorum diye sorarsanız eğer, halving döneminin güzel bir ivme katacağını ancak yeterli olmadığını düşünüyorum. Spot BTC ETF süreci güzel bir ivme katacak şüphesiz ama öncelikle regülasyon baskılarından arınmamız gerekiyor. Devletlerin parasal genişleme politikasına geçmesi de önemli olacak çünkü likidite henüz yeterli değil ve kripto para piyasalarına geçmiyor. 

    Ne olursa olsun bir Bitcoin maksimalisti olarak uzun vadeli yatırımcıların yüzlerinin güleceğini düşünüyorum.

    Sources


    Article information

    Author: Anthony Douglas

    Last Updated: 1698888842

    Views: 850

    Rating: 4.8 / 5 (66 voted)

    Reviews: 83% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Anthony Douglas

    Birthday: 1908-03-15

    Address: 293 Jimmy Square, Port Elizabeth, ID 05253

    Phone: +4558421601945921

    Job: Network Administrator

    Hobby: Cooking, Table Tennis, DIY Electronics, Quilting, Meditation, Metalworking, Playing Chess

    Introduction: My name is Anthony Douglas, I am a radiant, sincere, valuable, capable, treasured, risk-taking, accomplished person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.